Τι είναι η θεωρία της Νόησης

For English, press here
  • Τι

Η θεωρία της Νόησης είναι μία θεωρία που επεξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του ανθρωπίνου εγκεφάλου. Παρουσιάζει τον εγκέφαλο σαν ένα μηχανισμό που επιχειρεί διαρκώς να επιτύχει ένα και μοναδικό στόχο: τη μεγιστοποίηση της απόλαυσης.

  • Πώς

Με ένα σχετικά απλό τρόπο, η θεωρία περιγράφει ένα σύνολο συστημάτων και μηχανισμών που σχηματίζουν τη βάση για την παραγωγή όλων των σκέψεων, των πράξεων και των συναισθημάτων.

Δεν πρόκειται ούτε για βιολογική ούτε για ψυχολογική θεωρία. Επίσης δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις και εμπειρία για να την καταλάβετε, παρά μόνο απλή λογική. Τέλος, αμέσως μόλις καταλάβετε τα βασικά της σημεία, θα σας φανεί σχεδόν αυτονόητη και θα είστε σε θέση να αρχίσετε να αναφέρετε παραδείγματα εφαρμογής της από τη δική σας καθημερινότητα.

  • Γιατί

Εάν η θεωρία της Νόησης αποδειχθεί σωστή, τότε θα έχει ξεκλειδώσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια από την εποχή δημιουργίας του ανθρώπου: το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Μέσω της θεωρίας μπορεί να εξηγηθεί τι συμβαίνει εντός του εγκεφάλου μας όταν ένας οποισδήποτε άνθρωπος προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, οποιαδήποτε στιγμή. Επειδή λοιπόν η εφαρμογή της είναι τόσο γενικευμένη, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να κατανοήσετε τα κίνητρα της ανθρώπινης δράσης, τα πρότυπα σκέψης, τον τρόπο που συλλέγεται η εμπειρία και κατόπιν αξιοποιείται, τον τρόπο που δημιουργούνται τα συναισθήματα και πώς υποχωρούν, τον τρόπο που προτεραιοποιούνται οι ανάγκες καθώς και πώς μετατρέπονται σε συγκεκριμένες πράξεις, τα είδος των ερεθισμάτων που τραβούν την προσοχή μας, καθώς και το πώς αντικείμενα και εμπειρίες σταματούν σιγά σιγά να μας προσφέρουν απόλαυση, και άλλα.

 

Η θεωρία της Νόησης είναι ένα εργαλείο για να καταλαβαίνετε καλύτερα τους ανθρώπους γύρω σας, αλλά και τον ίδιο σας τον εαυτό. Είναι ο χάρτης σας για τα εσωτερικά μονοπάτια του ανθρώπινου μυαλού.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: